Uitgangspunt voor ademcoaching is de gedachte dat alles wat beweegt, trilt. Dat geldt voor dingen zoals elektriciteit of mobiele telefonie, maar ook voor mensen. Door gebruik te maken van de methodiek van hartcoherentie, verbonden ademen of Wim Hof, zet je een proces in gang waarbij je een lage trilling (een negatief gevoel zoals woede of depressie) omzet in een hoge trilling (een positief gevoel zoals geluk of verliefdheid). Door dit te doen, kan angst gaan voelen als opwinding en weerstand als enthousiasme – en dat puur en alleen door je ademhaling.

Hartcoherentie

Bij een (te) snelle ademhaling maakt het brein adrenaline aan, waardoor de hartslag omhoog gaat wat gevoelens van spanning en stress veroorzaakt. Een langzame ademhaling is beter, omdat het een positieve invloed heeft op de hartritmevariabiliteit – de pauzes tussen de hartslagen.

 

Jouw hartritmevariabiliteit geeft de fysieke en emotionele toestand van je lichaam aan: adem je te snel, dan is de balans tussen het zuurstof- en koolzuurgehalte verstoord. Door je ademhaling te vertragen, stijgt het koolzuurgehalte met als gevolg dat de bloedvaten meer open gaan en de doorstroom van het bloed beter wordt. Hierdoor vermindert het gevoel van spanning en stress.

 

Door een eenvoudige oefening leer ik je om invloed uit te oefen op de hartritmevariabiliteit waardoor je de spanning en stress in je lichaam kunt reduceren.

Verbonden ademen

Bij ‘verbonden ademen’ leer ik je om je buik-, middenrif- en borstademhaling op de juiste manier te gebruiken. Deze ademhalingstechniek helpt bij het losmaken van blokkades die zich in je lichaam hebben vastgezet, zoals emoties en spanningen. Met behulp van acupressuur zorg ik ervoor dat je adem beter door kan stromen – een verademing voor lichaam en geest. Een diepe ademhaling is voor het lichaam onontbeerlijk. Bij de buikademhaling komt het middenrif namelijk naar beneden, wat dankzij de knedende werking zorgt voor een massage van de buikorganen waardoor de spijsvertering wordt bevorderd.

Methode van Wim Hof

Wim Hof is bij veel mensen bekend van het nemen van koude baden of een koude douche, maar zijn ademhalingstechniek kan ook zonder deze koudetechniek toegepast worden. Bij de ademhalingsoefeningen die we gaan doen, vindt uitwisseling plaats tussen zuurstof en koolstofdioxide waarbij de pH-waarde in het bloed positief beïnvloed wordt. Dit zorgt voor een fysieke en mentale boost en versterkt het immuunsysteem. Heb je reumatische klachten, dan kun je veel baat hebben bij deze ademtechniek.